GIRO 2023: HET JURYRAPPORT

Dagelijks publiceert de organisatie van de Giro d’Italia 2023 na de etappe belangrijke informatie uitgedeelde straffen door de wedstrijdjury. Dat doet zij in het juryrapport. In dit overzicht bundelt WielerFlits alle straffen die door de jury zijn uitgedeeld aan renners en ploegleiders. Een medisch bulletin deelt de Giro-organisatie, in tegenstelling tot die van de Tour, niet.

Zondag 28 mei – Etappe 21

Juryrapport

Pascal Ackermann (UAE Emirates) – Wegens onbehoorlijk gedrag dat anderen in gevaar bracht (tijdens de laatste sprint). 200 Zwitserse Frank boete en 10 strafpunten in het UCI-klassement.

Michael Matthews (Jayco AlUla) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

Gianni Moscon (Astana Qazaqstan) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

Alle renners die betrokken waren bij een valpartij in de laatste drie kilometer of daardoor gehinderd werden, hebben de tijd gekregen van de winnaar.

De UCI heeft 18 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Zaterdag 27 mei – Etappe 20

Juryrapport

Gorazd Stangelj (ploegleider Bahrain Victorious) – Waarschuwing wegens het negeren van orders van de organisatie en commissarissen, na het niet respecteren van het einde van de fietswisselzone door de betreffende mecanicien.

Grégory Rast (ploegleider Trek-Segafredo) – Waarschuwing wegens het negeren van orders van de organisatie en commissarissen, na het niet respecteren van het einde van de fietswisselzone door de betreffende mecanicien.

Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck) – Wegens het niet respecteren van de regels over de afstand tot andere renners tijdens een tijdrit. 200 Zwitserse Frank boete.

Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) – Wegens het niet respecteren van de regels over de afstand tot andere renners tijdens een tijdrit. 200 Zwitserse Frank boete.

Martin Marcellusi (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) – Wegens het niet respecteren van de regels over de afstand tot andere renners tijdens een tijdrit. 200 Zwitserse Frank boete.

Verder controleerde de UCI 158 fietsen, waarbij alle gecontroleerde fietsen voldeden aan de UCI-regels.

Vrijdag 26 mei – Etappe 19

Juryrapport

David Giraud (ploegleider AG2R Citroën) – Waarschuwing wegens een overtreding van de voorschriften betreffende bewegingen tijdens de wedstrijd (gevaarlijke manoeuvre, met een valpartij van Carlos Verona tot gevolg). 1000 Zwitserse Frank boete en uit koers gezet voor verdere vervolg van de negentiende etappe.

Alexandr Shefer (ploegleider Astana Qazaqstan) – Vanwege het niet respecteren van de instructies van de commissarissen of de organisatie. 200 Zwitserse Frank boete.

De UCI heeft 49 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Donderdag 25 mei – Etappe 18

Juryrapport

Filippo Zana (Jayco AlUla) – Aannemen van een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Thomas Champion (Cofidis) – Aannemen van een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën) – Aannemen van een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

David McPartland (ploegleider Jayco AlUla) – Aannemen van een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Roberto Damiani (ploegleider Cofidis) – Aannemen van een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Laurent Biondi (ploegleider AG2R Citroën) – Aannemen van een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Luis Léon Sánchez (Astana Qazaqstan) – Wegens het weggooien van een bidon of een etenszakje buiten de daarvoor bestemde afvalzone. 200 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

Ploegleiders Bahrain Victorious, Cofidis, EF Education-EasyPost, EOLO-Kometa, INEOS Grenadiers, Movistar, Arkéa-Samsic, Corratec-Selle Italia en Jayco AlUla hebben een waarschuwing gekregen vanwege het niet respecteren van de instructies van de commissarissen of de organisatie tijdens de koers. Er reed een derde ploegwagen in de koers.

Frank Vanderhulst (Moto TV 1) en Patrick Sireyjol (Moto TV 3) –  Vanwege het niet respecteren van de instructies van de commissarissen of de organisatie. 500 Zwitserse Frank boete.

Tijdens etappe 19 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 20 tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 23 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Woensdag 24 mei – Etappe 17

Juryrapport 

Stefano Zanatta (ploegleider EOLO-Kometa) – Wegens het weggooien van een bidon of een etenszakje buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Arthur van Dongen (ploegleider Jumbo-Visma) – Wegens het weggooien van een bidon of een etenszakje buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Max Sciandri (ploegleider Movistar) – Wegens het weggooien van een bidon of een etenszakje buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Tijdens etappe 18 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 20 tot 10 kilometer voor de finish.

De jury wil alle renners eraan herinneren dat er elke dag reserve-rugnummers beschikbaar zijn bij de podiumceremonie in de ochtend. Alle renners wordt daarom verzocht geen versleten rugnummers te gebruiken.

De UCI heeft 33 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Dinsdag 23 mei – Etappe 16

Juryrapport 

Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) – Afzetten tegen een auto. 200 Zwitserse Frank boete, drie strafpunten in het puntenklassement, tien strafpunten in het bergklassement en tien seconden straftijd in het algemeen klassement.

Sam Bewley (ploegleider Israel-Premier Tech) – Wegens het niet respecteren van de richtlijnen van de wedstrijdcommissarissen. 500 Zwitserse Frank boete.

Marius Mayrhofer (Team DSM) – Wegens het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde afvalzone. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

Matteo Tosatto (ploegleider INEOS Grenadiers) – Wegens het weggooien van een etenszak buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Thierry Magnaldi (motorcommentator bij de Rai) – Waarschuwing wegens een overtreding van de voorschriften betreffende bewegingen tijdens de wedstrijd (gevaarlijke manoeuvre). 500 Zwitserse Frank boete en niet welkom in de zeventiende etappe.

De UCI heeft 37 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Zondag 21 mei – Etappe 15

Juryrapport

Einer Rubio (Movistar) – Intimidatie en onbehoorlijk gedrag dat onfatsoenlijk is en anderen in gevaar brengt (duw met de schouder tijdens de bergsprint). 200 Zwitserse Frank boete en 10 strafpunten in het UCI-klassement.

Shimano-volgwagen nummer 106 – Waarschuwing wegens een overtreding van de voorschriften betreffende bewegingen tijdens de wedstrijd (gevaarlijke manoeuvre).

Alle persmotoren (fotografen, tv-commentatoren) worden eraan herinnerd om toestemming te vragen aan de regulatoren en/of de commissarissen voor ze achter een groep gaan rijden. Ook een herinnering dat het verboden is om zomaar achter een groep te gaan rijden als je niet aan het werk bent.

Tijdens etappe 16 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 20 tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 21 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Zaterdag 20 mei – Etappe 14

Juryrapport

Niccolò Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty) – Intimidatie en onbehoorlijk gedrag dat onfatsoenlijk is en anderen in gevaar brengt. 2.000 Zwitserse Frank boete en 100 strafpunten in het UCI-klassement.

Roberto Reverberi (ploegleider Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) – Wegens het weggooien van een bidon een etenszakje buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Maximilian Sciandri (ploegleider Movistar) – Wegens het weggooien van een bidon een etenszakje buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Alle renners zijn eraan herinnerd dat het verboden is om tijdens de wedstrijd je helm af te zetten. Alle bewegingen waarbij de helm wordt afgenomen, moeten gedaan worden met de voet aan de grond.

Tijdens etappe 15 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 20 tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 15 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Vrijdag 19 mei – Etappe 13

Juryrapport

Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan) – Wegens afzetten tegen wagen. 200 Zwitserse Frank boete, drie strafpunten in puntenklassement, tien strafpunten in bergklassement en tien strafseconden.

Tijdens etappe 14 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 20 tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 10 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Donderdag 18 mei – Etappe 12

Juryrapport

Pavel Sivakov heeft een waarschuwing gekregen vanwege het gebruik van een onreglementaire fietshouding tijdens een afdaling.

Maxime Bouet (AG2R Citroën) – Aannemen van een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Yvon Caer (ploegleider AG2R Citroën) – Geven van een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Arthur van Dongen (ploegleider Jumbo-Visma) –  Wegens het weggooien van een bidon een etenszakje buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Bart Leysen (ploegleider Alpecin-Deceuninck) – Wegens het weggooien van een bidon een etenszakje buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Matteo Tosatto (ploegleider INEOS Grenadiers) – Wegens het weggooien van een bidon een etenszakje buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Stefano Zanatta (ploegleider EOLO-Kometa) – Wegens het weggooien van een bidon een etenszakje buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Daan Hoole (Trek-Segafredo) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

Tijdens etappe 13 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 20 tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 30 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Woensdag 17 mei – Etappe 11

Juryrapport

De waarschuwing van Bahrain Victorious na etappe 10 is ingetrokken, nadat de jury aanvullende informatie heeft ontvangen van de organisatie.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

Jonathan Milan (Bahrain Victorious) – Intimidatie en ongepast gedrag (duw met de schouder en de hand). 500 Zwitserse Frank boete en 20 strafpunten in het UCI-klassement.

Koen Bouwman (Jumbo-Visma) – Wegens een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Arthur van Dongen (ploegleider Jumbo-Visma) – Wegens een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) – Wegens een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Bart Leysen (ploegleider Alpecin-Deceuninck) – Wegens een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Tijdens etappe 12 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 20 tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 19 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Alle renners die betrokken waren bij een valpartij in de laatste drie kilometer hebben de tijd gekregen van de winnaar.

Dinsdag 16 mei – Etappe 10

Juryrapport

Fernando Gaviria (Movistar) – Afzetten tegen een auto. 200 Zwitserse Frank boete, tien strafpunten in het puntenklassement, vier strafpunten in het bergklassement en tien seconden straftijd in het algemeen klassement.

Pablo Lastras (ploegleider Movistar) – Wegens het niet respecteren van de richtlijnen van de wedstrijdcommissarissen. 500 Zwitserse Frank boete.

David McPartland (ploegleider Jayco AlUla) – Gevaarlijk gedrag, valpartij (met Alberto Bettiol) die werd veroorzaakt door een mecanicien. 2000 Zwitserse Frank boete.

Bahrain Victorious heeft een waarschuwing gekregen vanwege het niet respecteren van de richtlijnen met betrekking tot de teampresentatie.

Zondag 14 mei – Etappe 9

Juryrapport

Matti Breschel (ploegleider EF Education-EasyPost) – Wegens het niet respecteren van de regels over de afstand tot de renner tijdens een tijdrit. 200 Zwitserse Frank boete.

Valerio Piva (ploegleider Intermarché-Circus-Wanty) – Wegens het niet respecteren van de regels over de afstand tot de renner tijdens een tijdrit. 200 Zwitserse Frank boete.

Zaterdag 13 mei – Etappe 8

Juryrapport

Marco Frigo (Israel-Premier Tech) – Wegens het aannemen van bevoorrading op een moment dat dit niet toegestaan was (in de laatste twintig kilometer). 200 Zwitserse Frank boete.

Oscar Guerrero Celaya (ploegleider Israel-Premier Tech) – Wegens het bevoorraden op een moment dat dit niet toegestaan was (in de laatste twintig kilometer). 1000 Zwitserse Frank boete.

De UCI heeft 23 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Vrijdag 12 mei – Etappe 7

Juryrapport

Ben Swift (INEOS Grenadiers) – Wegens een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

Matteo Tosatto (ploegleider INEOS Grenadiers) – Wegens een plakbidon. 200 Zwitserse Frank boete.

In etappe 8 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 30 en tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 30 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Donderdag 11 mei – Etappe 6

Juryrapport

Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) – Wegens het aantrekken of uittrekken van kleding op een manier die in strijd is met de regels. 200 Zwitserse Frank boete.

Oscar Celaya (ploegleider Israel-Premier Tech) – Wegens het (helpen) aantrekken of uittrekken van kleding op een manier die in strijd is met de regels. 500 Zwitserse Frank boete.

Kristian Sbaragli (Alpecin-Deceuninck) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

Niccolò Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty) – Wegens het weggooien van een bidon buiten de daarvoor bestemde afvalzone. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

Veljko Stojnić (Corratec) – Wegens het weggooien van een bidon buiten de daarvoor bestemde afvalzone. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

Fabio Baldato (ploegleider UAE Emirates) – Wegens het weggooien van een bidon buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

Arthur van Dongen en Addy Engels (ploegleiders bij Jumbo-Visma) hebben een waarschuwing gekregen omdat beide volgwagens van Jumbo-Visma tegelijkertijd in het eerste convooi reden.

In etappe 7 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 30 en tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 24 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Woensdag 10 mei – Etappe 5

Juryrapport

Alberto Dainese (Team DSM) – Wegens het afwijken van de lijn en het daarbij hinderen en in gevaar brengen van een andere renner in de eindsprint. 500 Zwitserse Frank boete, 13 strafpunten in het puntenklassement en declassering naar de laatste plek in de groep (plek 34).

Matteo Tosatto (ploegleider INEOS Grenadiers) – Wegens het weggooien van een etenszak buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

De volgende renners waren betrokken bij een valpartij in de laatste drie kilometer en hebben de tijd gekregen van de groep waarin zij reden: 1-2-3-7-12-13-15-16-18-21-24-26-27-36-37-41-42-43-44-48-51-52-57-64-65-66-73-76-78-81-86-88-92-96-98-101-102-104-105-107-109- 112-113-116-117-121-125-131-134-141-142-145-152-156-157-161-164-166 -167-168-174-176-185-188-194-195-198-203-204-211-213-214-217.

Dinsdag 9 mei – Etappe 4

Juryrapport

Enrico Gasparotto (ploegleider Bahrain Victorious) – Wegens het weggooien van een etenszak buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

De Australische wielerploeg Jayo AlUla heeft een waarschuwing gekregen vanwege het niet respecteren van de richtlijnen met betrekking tot de teampresentatie.

Motorrijder Fabrizio Melardi heeft een waarschuwing gekregen vanwege het niet respecteren van de verkeersregels tijdens de koers.

In etappe 5 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 30 en tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 24 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Maandag 8 mei – Etappe 3

Juryrapport

Jefferson Alexander Cepeda (EF Education-EasyPost) – Wegens het weggooien van een bidon buiten de daarvoor bestemde afvalzone. 500 Zwitserse Frank boete en 25 strafpunten in het UCI-klassement.

Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

Laurens De Plus (INEOS Grenadiers) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

In etappe 4 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 30 en tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 24 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Zondag 7 mei – Etappe 2

Juryrapport

Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) – Onbehoorlijk of ongepast gedrag. 200 Zwitserse Frank boete.

Bart Leysen (ploegleider Alpecin-Deceuninck) – Wegens het weggooien van een bidon buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Matteo Tosatto (ploegleider INEOS Grenadiers) – Wegens het weggooien van een bidon buiten de daarvoor bestemde afvalzone. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

Gregory Rast (ploegleider Trek-Segafredo) – Wegens het weggooien van voorwerpen op een onzorgvuldige of gevaarlijke manier. Renner kon niet geïdentificeerd worden. 500 Zwitserse Frank boete.

In etappe 3 is bevoorrading toegestaan vanaf kilometer 30 en tot 10 kilometer voor de finish.

De UCI heeft 24 fietsen gecontroleerd op mechanische doping. Alle fietsen zijn goedgekeurd volgens de UCI-reglementen.

Zaterdag 6 mei – Etappe 1

Juryrapport

Er was na etappe 1 niets te melden in het juryrapport.

Lees ook:
Giro 2023: De deelnemers en rugnummers

2023-04-26T15:19:09Z dg43tfdfdgfd