FIFPRO LUIDT NOODKLOK OM OVERVOLLE KALENDER MET 89 WEDSTRIJDEN PER SEIZOEN

FIFPro luidt de noodklok om de overvolle voetbalkalender. De spelersvakbond spreekt zijn zorgen uit om het welzijn van de voetballers nu in de nabije toekomst een seizoen met 89 wedstrijden mogelijk blijkt.

De spelersvakbond pleit voor extra rustmomenten en een limiet op het aantal 'back-to-back'-wedstrijden. Daarmee wordt bedoeld: minimaal 45 minuten in actie komen in opeenvolgende wedstrijden terwijl er minder dan vijf dagen rust zitten tussen beide duels.

De oproep van de vakbond is het antwoord op het seizoensrapport dat werd opgemaakt in samenwerking met gegevens- en analyseplatform Football Benchmark. 'Er zijn aanwijzingen dat de kannibalisering van de wedstrijdkalender de huidige topspelers meer mentale en fysieke stress oplegt dan de vorige generatie', zeggen voorzitter David Aganzo en algemeen secretaris Jonas Baer-Hoffmann in een gezamenlijk statement.

Zo werd onder andere berekend dat FC Barcelona-middenvelder Pedri op 20-jarige leeftijd al meer dan 12.000 minuten gespeeld heeft. Zijn coach Xavi had op dezelfde leeftijd 25 procent minder minuten op de teller staan. Kylian Mbappé (24) staat inmiddels al op 26.952 minuten, 48 procent meer dan Thierry Henry op dezelfde leeftijd.

Door de uitbreiding van de Champions League en de Wereldbeker voor clubs in het seizoen 2024/2025 is het voor bepaalde clubs mogelijk dat het aantal wedstrijden oploopt tot 89 per voetbaljaargang. 'De wedstrijdkalender van 2024/2025 zal hun gezondheid en carrière nog meer onder druk zetten. Samen hebben we een zorgplicht ten opzichte van deze spelers en de sector moet snel maatregelen nemen om voor hun gezondheid en welzijn te zorgen.'

2023-06-09T08:48:06Z dg43tfdfdgfd